Blogolj!

Hatalmas pofont kapott Orbán legnagyobb bírálója


Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Saar-vidéken tartott tartományi választáson. Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU a szavazatok 40 százalékát szerezte meg. Eddigi koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) messze lemaradva végzett a második helyen, a szavazatok 29,5-30 százalékával.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 13 százalékkal a harmadik helyet szerezte meg. A saarbrückeni Landtagba negyedikként a CDU-tól jobbra álló, újonc Alternatíva Németországnak (AfD) jutott be 6 százalékkal. A felmérések szerint a Zöldek kiestek a tartományi gyűlésből, 4,5 százalékot értek el. Várhatóan egyik politikai oldal sem tud többséget szerezni, így folytatódhat a nagykoalíció.

Martin Schulz pártja az SPD súlyos vereséget szenvedett

A választás előtt a Martin Schulz vezette SPD abban bízott, hogy sikerül nyerniük a tartományban, így további lendületet vehettek volna a szociáldemokraták. Az utóbbi hónapokban az SPD Schulz vezetésével feljött a kereszténydemokratákra, sőt volt olyan felmérés, amely szerint megelőzték Merkeléket. Így joggal bíztak abban, hogy a nyugatnémet tartományban jó eredményt érnek el.

Ezzel szemben az SPD a várakozásokhoz képest is gyengén szerepelt, míg a CDU sokkal jobban. Valószínűleg a jobboldali szavazók érezve a baloldal erősödését sokkal aktívabbak voltak, és érezték annak a súlyát, hogy egy mostani SPD-siker további lendületet adna Schulznak. Orbán Viktor legnagyobb kritikusa tehát most súlyos vereséget szenvedett, ami részben azt mutatja, hogy a magyar miniszterelnök elleni személyes kampánya hidegen hagyja a német választókat.

2
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/36563/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
László 2019-12-29 19:14:55
Ha a németek így folytatják végük lesz, de sajna nekünk is.
Válaszolok
Csaszizso74 2017-03-27 21:53:39
Talán német szavazok komolyan veszik Orbán migráns politikáját és shulz kirohanasai ellene aktívan tettek a jobboldali szavazatát!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?