Blogolj!

Merkel vagy Erdogan az új Hitler?


Recep Tayyip Erdogan török elnök "náci praktikák" bevetésével vádolta meg Angela Merkel német kancellárt az ellen tiltakozva, hogy Németországban több helyütt betiltották a török népszavazási kampányeseményeket. Az elmúlt napokban Törökország több jelentős nyugat-európai állammal, mindenekelőtt Hollandiával, Németországgal és Dániával is összerúgta a port, Ankarából nézve azonban ezek a diplomáciai konfliktusok nem feltétlenül haszontalanok.

Erdogan politikai jövője szempontjából ugyanis sorsdöntő az április 16-i népszavazás, amelynek lényege, hogy megszűnik a miniszterelnöki tisztség, így a végrehajtó hatalom feje – teljhatalommal – az államfő lesz. Európában több millió török él, Erdogannak pedig szüksége van a diaszpóra szavazataira, ennek legegyszerűbb módja pedig a Nyugat-ellenes indulatok felkorbácsolása.

Meglehetősen eldurvult a török népszavazási kampány

A helyzet most azonban az, hogy a legfrissebb felmérések szerint a törökök többsége nemet fog mondani az erdogani reformokra. Ebből a szempontból nézve teljesen érthető az a vehemencia, amivel a török kormánypolitikusok támadják a nyugat-európai vezetőket. Minden egyes szavazatra szüksége van Erdogan-híveinek, ha győzelemre akarják vinni a referendumot, így a következő hetekben csak a feszültségek további szítására számíthatunk.

A napi politikai csatározásokon azonban egy szempontból túlmutat a mostani diplomáciai kardcsörtetés. Abban az esetben, ha a nyugat-európai országok a korábbi évtizedekben a munkaerőhiányukat nem a török piacokról, hanem mondjuk egy sikeresebb családpolitika révén oldották volna meg, akkor nem lennének ezek az államok most a török belpolitika túszai. Mindennek fényében is ki lehet jelenteni, Magyarországnak sincsen szüksége gazdasági bevándorlókra. Azt pedig, hogy Erdogan vagy Merkel az új Hitler, annak eldöntését Önökre bízzuk.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/36333/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?