Blogolj!

Szimplán hülyeséget csinált a román kormány


Bűnpártolás, iratok megsemmisítése, csalás és szándékos félretájékoztatás gyanújával a legfőbb ügyészségen folytatódik az a vizsgálat, amelyet a román büntetőjogot módosító, országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendelet ügyében indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A DNA szerint azért adta át az ügyet a legfőbb ügyészségnek, mert nem talált bizonyítékokat a feljelentők által jelzett korrupciógyanúra, nevezetesen arra, hogy valaki párton belüli politikai befolyását jogosulatlan haszonszerzésre használta volna.

Az elsőre meglehetősen bonyolultnak tűnő hír lényege csupán annyi, hogy a korrupcióvadász szervezet szerint a szociálliberális kabinet, amikor megpróbálta törvényesíteni a kis összegű lopásokat, akkor szimplán hülyeséget csinált. A DNA az utóbbi években gyakorlatilag a politikai leszámolás egyik szerve lett, mivel boldog-boldogtalant korrupcióval gyanúsítottak, így tolva le az érintettet a politikai színtérről. Rossz nyelvek szerint a DNA gyakorlatilag az Obama-adminisztráció meghosszabbított keze volt keleti szomszédunkban.

A DNA tevékenységéről kiválóan állapította meg a befolyásos Hotnews oldala, hogy a szervezet vezetőjének, Laura Codruta Kövesinek a legnagyobb tévedése az lenne, ha felkapaszkodna a népszerűségi hullámra és elhinné, hogy az emberek csak miatta, vagy az általa vezetett intézményért vonultak utcára. Nagy a kísértés, hogy a politikusok áldozata szerepben tetszelegjen, hogy túlzásba vigye a nemzetközi médiaszereplést. Nem, a több százezer ember egy túlkapás megakadályozásáért vonult utcára és azért, mert azt akarják, hogy a törvény mindenkire egyformán legyen érvényes. Ők folytatni akarják a korrupcióellenes harcot, de senki sem akar túlkapásokat, vagy szakmaiatlanságokat.

Mindez azt mutatja, hogy a románoknak egyre inkább elege van a mindenekfölött álló intézményből. Az utóbbi hónapokban a magyar balliberális pártok is egy hasonló intézményt hoznának létre itthon. A román példa azt mutatja, hogy nem érdemes szolgaian másolni a hibás lépéseket. Reméljük mi végül nem lépünk erre az útra.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/35058/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?