Blogolj!

Magyar elnököt Romániának!


Egy friss közvélemény-kutatás szerint adott körülmények között a romániai lakosság 37 százaléka választana magyar államfőt az ország élére. Az IRES közvélemény-kutató társaságnak a kisebbségekhez való viszonyulás kérdéseit vizsgáló, január 31. és február 2. között készített reprezentatív felmérését a Sinteza kolozsvári folyóirat közölte.

Rég olvastam ilyen jó hírt, ami a térségünkkel kapcsolatban az utóbbi hetekben napvilágot látott. Az elmúlt években mindig csak ahhoz voltunk hozzászokva, hogy a környező államokban milyen fondorlatos eszközökkel próbálják háttérbe szorítani a magyar kisebbséget. Nem ritka a nyílt magyarellenes politika, aminek az egyik eszköze a hiteles magyar politikusok ellehetetlenítése és háttérbe szorítása. Úgy látszik Romániában a megosztás és a gyűlölködés egyre kisebb táptalajra hull, amit ez a felmérés is világosan bizonyít.

A marosvásárhelyi magyarellenes pogrom napjaiban, a Zsil-völgyi bányászjárás heteiben, vagy Corneliu Vadm Tudor, a Nagy-Románia Párt elnökének tündöklése idején egy ilyen számadat elképzelhetetlen lett volna. Akkor még a romániai magyar szavazók sem biztos voksoltak volna egy magyar elnökjelöltre, mivel inkább egy mérsékelt román politikus támogatásával kerülték volna el a szélsőségesek megerősödését. Szerencsére 2017 elejére nagyon sokminden megváltozott.

Ez a felmérés azonkívül, hogy bizakodásra ad okot, sokkal inkább cselekvésre is kell, hogy sarkallja a romániai magyar politizáló elitet. A következő elnökválasztást várhatóan 2019 decemberében tartják majd, így még van annyi ideje az erdélyi magyarságnak, hogy egy olyan személyt indítson el, akinek a Bukarestben, vagy Constancában élő román szavazó is bizalmat szavazna. Jelenleg Románia lakosságának körülbelül 6-7 százaléka magyar. Éppen emiatt már az is nagy eredmény lenne, ha egy magyar elnökjelöltnek sikerülne legalább 10 százalékot szereznie.

Komoly politikai és szellemi munkára van szükség, hogy ennek a 37 százaléknak nemcsak szimpatikus legyen egy magyar elnökjelölt, hanem azon a bizonyos vasárnapon vegye a kabátját és el is menjen szavazni. Történelmi lehetőség előtt áll az erdélyi magyarság, mivel a trianoni diktátum óta most először kézzelfogható közelségbe kerülhet az az állapot, hogy a román többség egy hiteles, és a teljes ország problémáira józan válaszokat adó magyar személyt a bizalmával tüntessen ki. Vétek lenne az erdélyi magyarságnak ezt a lehetőséget kihagyni, ezért csak azt tudom mondani: Magyar elnököt Romániának!

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/34511/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?